گزارش های یک خبرنگار

حقیقت را نباید در ذهن نگاه داشت

گزارش های یک خبرنگار

حقیقت را نباید در ذهن نگاه داشت

تغییر نگاه بورس تحت تاثیر سه عامل


فضای مثبت معاملات ادامه می‌یابد‌؟


اگر به آمار معاملات و روند بازار سهام در هفته‌های ابتدایی خردادماه استناد کنیم، مطمئنا ثبت آمارهای مثبت بازار در هفته گذشته غافلگیرکننده است. جالب‌تر آنکه اگر در همان زمان از خوشبین‌ترین سهامداران یا حتی تحلیلگران تکنیکال هم سوال می‌شد که آیا احتمال آنکه بازار سهام آنقدر رشد کند که در یک هفته معاملاتی تنها یک روز منفی را تجربه کند، بیشتر از آنکه با جواب‌های مثبت روبه‌رو می‌شدیم، با جواب‌هایی سرشار از ناامیدی روبه‌رو بودیم. به هر حال در هفته پایانی خرداد همه چیز متفاوت‌تر از هفته‌های پیشین برای سهامداران رقم خورد. در این هفته بعد از مدت‌ها از پنج روز معاملاتی تنها یک روز شاخص کل با افت همراه شد اما در چهار روز معاملاتی دیگر با رشد‌های قابل قبول خود فضای سرد و بی‌روح تالار شیشه‌ای با تحرک‌های معاملاتی از حالت رکود تا حدودی خارج شد. در هفته‌ای که باز هم وزیر اقتصاد از روزهای خوش سهامداری حرف‌هایی را بیان کرد، رییس‌جمهور نیز افق بلندمدت بازار سهام را مثبت ارزیابی کرد و در نشست خبری خود که با حضور رسانه‌های داخلی و خارجی برگزار شد، گفت: «‌دولت دخالت مستقیم در بازار سرمایه ندارد. اما نظارت دارد که شفاف عمل کند. اساس بازار سرمایه به رونق اقتصادی وابسته است. در بلندمدت مسیر بازار سرمایه را مثبت می‌بینیم. با اینکه سال سختی است برای ما چراکه درآمد نفتی ما کاهش پیدا کرده است اما امیدواریم امسال بورس کمی رونق بگیرد. » احتمالا برمبنای همین موج مثبت صادر شده از سوی حسن روحانی سهامداران با اعتماد بیشتری نسبت به تداوم حضور در بازار سرمایه امیدوار شده‌اند تا بتوانند در آینده‌ای نزدیک بازدهی مناسب و قابل قبولی را از این بازار به دست بیاورند. 

هفته رکوردها

اگر بخواهیم خیلی ساده و گویا معاملات هفته گذشته را بیان کنیم، باید بگوییم بهترین هفته معاملاتی سال‌جاری یا دست کم یکی از امیدوارانه‌ترین هفته‌های داد‌و‌ستد سهام در بازار شکل گرفت. بر اساس آمارهای معاملاتی منتشر‌شده در هفته گذشته شاخص کل با مجموع 1774 واحد رشد در حالی که در اولین روز هفته در پایان معاملات 62 هزار و 571 واحد را به ثبت رساند، توانست در آخرین روز معاملاتی با رشدی 1000 واحدی تا 63 هزار و 559 واحد رشد را تجربه کند. این میزان صعود در مدت اخیر بی‌سابقه بوده اما بیشتر از این مقدار حتی نزدیک به دوبرابر آن در گذشته‌ای نه چندان دور به ثبت رسیده است و از این جهت مورد خوشحالی فعالان بازار قرار می‌گیرد که می‌تواند تمام‌کننده روزهای منفی متوالی گذشته و آغازگر روزهای مثبت و ادامه آن همزمان با آغاز فصل تابستان در هفته جاری باشد. در هفته گذشته تنها روز دوشنبه بود که شاخص با 211 واحد افت نگذاشت تا یک هفته معاملاتی مثبت در بازار رقم بخورد. ارزش بازار هم در هفته گذشته در مجموع تقریبا یک رشد 4000 واحدی را تجربه کرد و در شرایطی که در اولین روز معاملاتی 274 هزار میلیارد تومان بود در انتهای هفته به بیش از 278 هزار واحد رسید اما همچنان از مرز روانی 280000 واحد دور است. 

بازار در انتظار اثرات سه عامل

معاملات این هفته در تالار شیشه‌ای کمی متفاوت‌تر از همه هفته‌های پیشین خواهد بود چرا که سه رخداد مهم از این هفته که برخی از آنها توامان هستند، در بورس روی می‌دهد. این هفته همزمان با آغاز ماه رمضان می‌توان به صورت سنتی منتظر افت بازار سهام باشیم که هر سال تقریبا کم و بیش آن را تجربه می‌کنیم اما در کنار آن باید به مذاکرات هسته‌ای که به دقایق 90 خود هم نزدیک شده است، توجه کنیم. هر چند در هفته گذشته این مذاکرات و بازخوردهای آن بورس را رو به جلو هدایت کرد اما حاشیه‌های جدید و سنگ‌اندازی‌های بعدی که از سوی آمریکا و غرب هر لحظه احتمال وقوع آن وجود دارد، می‌تواند به یک آسیب جدی برای بورس که همیشه توسط فعالان آن تحولات داخلی و خارجی رصد می‌شود تبدیل شود. اما یک اتفاق بزرگ دیگر هم در پیش داریم و آن هم از راه رسیدن گزارش‌های سه ماهه شرکت‌ها می‌باشد که می‌تواند یک موج جدید از معاملات را شکل دهد. همیشه اطلاعات تازه در بازار سهام برای اهالی آن همانند یک فرصت طلایی ارزیابی می‌شود و در هفته جاری آرام آرام این فرصت‌های اطلاعاتی برای سهامداران شکل می‌گیرد. در کنار همه این موارد باید برگزاری مجامع که این روزها به شدت در حال داغ شدن است را در نظر بگیریم که به خوبی توانسته تمرکز زیادی را به سمت خود بکشاند. گرفتن سود و حساب و کتاب کردن آن حس خوبی است که این روزها برای سهامداران توانسته ذوق و شوق خوبی را به وجود بیاورد و شاید بخشی از طراوت معاملات به این اتفاق وابسته باشد. 

تکرار یک تصمیم 

در شرایطی که در روزهای پایانی سال گذشته نماد پالایشگاهی‌ها از توقف طولانی‌مدت خارج شده بود اما در هفته گذشته باز برخی از نمادهای این گروه پرحاشیه متوقف شد تا باز هم زمینه‌ساز نگرانی‌هایی در بین سهامداران شود. معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس علت توقف نماد پنج پالایشگاه را ناشی از وجود اطلاعات با‌اهمیت اعلام کرد و از برنامه دریافت نظرات شرکت‌ها برای نهایی کردن دستور‌العمل سهام خزانه خبر داد. حسن امیری درباره علت توقف پنج پالایشگاه اصفهان، بندرعباس، تبریز، شیراز و لاوان (‌نماد پالایشگاه تهران از هفته پیش به دلیل برگزاری مجمع متوقف است) اظهار داشت: این شرکت‌ها با ارسال نامه‌ای به سازمان بورس از دریافت اعلامیه‌ای از سوی وزارت نفت و وجود اطلاعات با‌اهمیت خبر داده‌اند.  وی با بیان اینکه تاریخ اعلامیه وزارت نفت 24 خرداد بوده که 25 خرداد به شرکت‌ها ارسال شده، ادامه داد: تاکنون جزییات اعلامیه وزارت نفت مشخص نشده اما از قرار معلوم مربوط به تغییرات ارقام یارانه‌هاست که نیاز به بررسی آثار این اعلامیه با ارقام قبلی توسط شرکت‌ها دارد. این مقام مسوول ادامه داد: بر همین اساس‌‌ توقف نماد این پنج پالایشگاه ناشی از وجود اطلاعات با‌اهمیت بوده و بعد از دریافت آثار و انتشار اطلاعات جدید نماد این شرکت‌ها در بورس و فرابورس باز خواهد شد. 

چشم‌انداز معاملات در هفته جاری

به هر حال با در نظر گرفتن روند مذاکرات، روزهای داغ برگزاری مجامع شرکت‌های بورسی و تثبیت احتمالی شرایط در هفته جاری با پشتوانه معاملات و رشد پارامترهای معاملاتی در هفته گذشته می‌توان خوشبین‌تر از هفته‌های گذشته نسبت به رونق و رشد معاملات در هفته جاری امیدوار بود. به هر حال برای این هفته و با توجه به امیدهای شکل گرفته در فضای معاملاتی بورس که مبتنی بر احتمال به توافق رسیدن ایران و 1+5 بر سر مساله مذاکرات می‌باشد انتظار می‌رود سهامداران با ریسک بیشتری همانند روزهای هفته پیش نسبت به خرید و فروش سهام اقدام کنند. در عین حال اگر نگاه میان‌مدت هم در بین سهامداران حقیقی جدی گرفته شود، این روزها زمان خوبی برای خرید سهامی است که خیلی‌ها آن را جدی نمی‌گیرند و به صورت سطحی به آن نگاه می‌کنند. تحلیلگران هم با قاطعیت بیشتری نسبت به گذشته از آینده بازار سهام خبر می‌دهند و در توصیه‌های خود علاوه بر اینکه ماندن را به رفتن از بورس به فعالان آن به خصوص حقیقی‌ها با سرمایه‌های خرد توصیه می‌کنند، تقریبا همگی با یک چشم‌انداز سبز اوضاع را تحلیل و رصد می‌کنند. طبیعتا در این زمان عقل سلیم هم حکم می‌کند بازار سهام را نباید رها کرد به خصوص در این برهه از زمان که در یک لحظه با تصمیم سیاسی ایران و غرب به یکباره همه چیز می‌تواند بسیار امیدوارکننده رقم بخورد. هر چند وزنه به توافق نرسیدن را هم باید در نظر گرفت اما در مجموع تحلیل‌ها و خبرهایی که از وین به تهران می‌رسد بیانگر آن است که اوضاع همچنان تحت کنترل و مدیریت دوطرفه به خصوص طرف ایرانی است.  به هر حال این هفته همزمان با آغاز ماه رمضان و فصل تابستان می‌تواند برای سهامداران روزهای خوش گذشته تکرار شود مشروط بر اینکه یک تصمیم نابجا از سوی تصمیم‌گیرندگان یا تغییر سیاست‌ها در کلان صنایع فضای فعلی را تغییر ندهد.


منبع :

روزنامه جهان صنعت بخش دوم + سوم چهارم

گزارش در یک نگاه

هفته نامه بازار امروز

بحران ‌واگذاری نظارت بر کامنت‌گذاری در کدال


چرا سازمان بورس نقش خود را حذف کرد؟


«کامنت‌گذاری روی اطلاعیه‌های ناشران در کدال» وارد فاز تازه‌تری شده و قرار است این اتفاق به زودی به مرحله اجرا دربیاید. بین اطلاعات ناشران که در کدال منتشر می‌شود و تحلیل و کامنت گذاشتن روی این اطلاعیه‌ها که توسط شرکت‌های مشاوره‌ای صورت می‌گیرد، کانون نهادهای سرمایه‌گذاری قرار دارد که مسوولیت مدیریت این کامنت‌ها را طبق اعلام حسن امیری، معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس برعهده خواهد داشت. این واگذاری مسوولیت، یک برون‌سپاری تمام‌عیار در یکی از مهم‌ترین بخش‌های بازار سرمایه «تحلیل اطلاعیه‌های ناشران» است که از سوی سازمان بورس قرار است به اجرا درآید که می‌تواند در کنار فرصت‌سازی‌های مثبت در به بازی گرفتن نهادهای موجود در بازار سرمایه، تبعات منفی هم داشته باشد. اما چند سوال و ابهام بسیار مهم در این باره به وجود می‌آید که به آن می‌پردازیم. آیا ضمانتی وجود دارد که کانون نهادهای سرمایه‌گذاری بتواند حلقه واسط مناسب و قدرتمندی بین اطلاعات منتشرشده ناشران در کدال و شرکت‌های تحلیلگر برای انتخاب این شرکت‌ها و نظارت نهایی کامنت‌ها باشد؟ شرکت‌های مشاوره براساس چه ضوابطی از سوی کانون نهادهای سرمایه‌گذاری، برای کامنت‌گذاری انتخاب می‌شوند که همین مورد خیلی ابهام‌برانگیز است. ما در حال حاضر هیچ معیاری برای ارزیابی و طبقه‌بندی کیفی شرکت‌های مشاوره‌ای نداریم و تجربه بخشی از این شرکت‌ها به زیر پنج سال محدود و کارکرد آنها به خروجی‌هایی همانند تحلیل برای شرکت‌ها، نهاد و متقاضیان در بازار سرمایه خلاصه شده است. حال در این میان انتخاب‌ها بر چه اساس و چه ضوابطی خواهد بود و آیا سازمان بورس نقشی خواهد داشت یا همه چیز به کانون نهادهای سرمایه گذاری واگذار شده است؟ آیا بهتر نبود سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر خود مسوولیت انتخاب شرکت‌های مشاوره و نظارت بر این کامنت‌گذاری‌ها را برعهده می‌گرفت تا هیچ‌گونه شک و شبهه‌‌ای در این زمینه به وجود نیاید. طبیعتا زیرساخت‌های نظارتی و ارزیابی سازمان بورس نسبت به هر نهادی در بازار سرمایه بیشتر، دقیق‌تر و قابل اعتمادتر است. به وضوح مشخص است اگر سازمان بورس از نقش نظارتی خود در این ماجرا فاصله بگیرد، با حساسیت‌های زیادی که از سوی ناشران وجود دارد، می‌توانیم منتظر یک موج بزرگ از نارضایتی‌ها و حتی بحران باشیم.


بورس ناامید ترین بازار مالی ایران



ادامه ریزش و سقوط در تالار


همه چیز در تالار به هم ریخته و این یک بلوف نیست. دیگر حتی حس کنجکاوی هم افراد معمولی را وادار به ورود به تالار شیشه ای نمی کند. اگر روزی بود که تحت تاثیر اتفاق های مثبت مردم عادی هم دوست داشتند برای دیدن هیجان معاملات و داد و فریادهای سهامداران حضور در بورس را تجربه کنند اما این هفته ها آن قدر فضای معاملات و پالس های موجود در تالارهای معاملاتی منفی شده که حتی رهگذران هم وقتی از کنار تالار حافظ و یا تالارهای منطقه ای رد می شوند تحت تاثیر جو سرد فعلی اصلا تمایل پیدا نمی کنند که برای دیدن هم شده سری به این مکان حالا ترسناک بزنند.یکی از اتفاق ها مهم هفته گذشته منتفی شدن رسمی حمایت بانک ها از بورس بود که آقای وزیر اقتصاد رسما آن را اعلام کرد و گفت : بانک‌ها تکلیفی برای حمایت از بازار سرمایه ندارند. این اظهار نظر سرد و قابل انتظار آب سردی بود بر تن خسته سهامداران خشمگین بورس که تا پیش از این فکر می کردند دولت و وزیر اقتصاد قرار است بورس را با کمک سیستم بانکی کمک کنند. اگر به پیشینه این گونه حمایت ها نکاه کنیم به وضوح متوجه می شویم که هر حمایتی از تالار شیشه ای به عمل آمده است فقط در کوتاه مدت بوده و پس از چندی همه چیز به روال سابق خود بازگشته است. تا به حال هیچ حمایتی از بورس در چند مدت اخیر به نتیجه مثبت و میان مدتی منتهی نشده است.
احتمال تمدید مذاکرات
در سویی دیگر روند مذاکرات کش دار ایران و 1+5 هم با حضور معاونان سیاسی طرف های حاضر در حا پیگیری است که تا به حال به نتایج خاصی منتهی نشده است و در آخرین تحولات عباس عراقچی مذاکرده کننده ارشد ایران گفت : توافق نهایی در صورتی حاصل می  گردد که دارای دوره زمانی مشخصی باشد و هیچیک از تمهیدات پیش بینی شده در آن دائمی نخواهد بود و البته تعهداتی که ایران براساس معاهدات بین المللی همچون NPT پذیرفته است تا زمانی که الحاق ایران به این معاهدات ادامه دارد ، تداوم خواهد داشت و تمسک طرف آمریکایی به این قبیل تعهدات که برای مصارف داخلی یا راضی کردن متحدین صورت می گیرد، صرفاً یک مغالطه بی ارزش است. بلینکن گفته بود که توافق هسته ای با ایران تاریخ انقضا نخوهد داشت. این اظهار نظر بوی تمدی مذاکرات را در فضا منتشر می کند چرا که کمتر از 20 روز تا موعد نهایی توافق جامع ایران و غرب باقی مانده است اما یک خط هم نگارش توافق نامه مورد توافق قرار نگرفته است و دو طرف در حال چانه زنی هستند. این تحول به خوبی آثار خود را در بورس نشان داده است که البته عمر آن به بیش از چند سال می رسد اما در این اواخر هر روز که به روز موعود نزدیک تر می شویم نگرانی ها در بازار سهام بیشتر دیده می شود.ریزش شاخص و ارزش بازار ادامه دارد و گویی تمام شدنی نیست و آمارهای موجود که در ادامه به آن می پردازیم به خوبی مشخص می کند اوضاع به شدن در تالار به هم ریخته است.
ریزش نزدیک به 1000 واحدی شاخص
در هفته گذشته شاخص بورس که در ابتدای هفته با 63297 واحد کار خود را به پایان رسانیده بود در پایان هفته با ریزشی نزدیک به 1000 واحدی در نهایت با 62322 واحد کار خود را به پایان رساند تا نشان دهد قصد ندارد اجازه دهد تا سهامدارن با خیالی آرام معاملات خود را پیگیری کنند. در همین حال ارزش بازار نیز در هفته سوم خرداد ماه به عقب نشینی خود ادامه داد و در حالی که در ابتدای هفته ارزشی معادل 279000  میلیارد تومان را ثبت کرد اما با ریزشی بیش از 5000 میلیارد تومانی و رسیدن به 274000 میلیارد تومان باز هم از آب شدن سرمایه ها در بازار سهام خبر داد. سرمایه هایی که این روزها به شدت در حال نابود شدن هست و معلوم نیست که تا چه زمانی ادامه می یابد. در همین زمینه در شبکه های اجتماعی جملات ظنز که خشم و ناراحتی زیادی در پشت آن پنهان است این روزها به شدت رواج پیدا کرده و در سویی دیگر حتی کار به دعوت به تحریم معاملات هم از سوی افراطی هایی که به شدت در این بازار با زیان موجه شده اند هم کشیده شد که البته با بی میلی اکثر فعالان راه به جایی نبرد
صعود دستوری یا اتفاق عادی
در نهایت در آخرین روز هفته در حالی که بازار و معاملات در حال ثبت یک روز منفی دیگر بودند تا هفته تمام عیار و سیاهی را به ثبت برسانند. سه قهرمان که معلوم نشد چطور یک دفعه در لحظات پایانی وارد ماجرا شدند شاخص بورس را ثمبت کردند. بانک ملت، مخابرات و فارس هر سه در مجموع با بیش از 100 واحد تاثیر مثبت نگذاشتند تا بورس بیشتر از این ریزش و سقوط را تجربه کند.بانک ملت در آخرین روز معاملاتی با 62 واحد بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص بورس بر جای گذاشت تا به نوعی ناجی بازار در آخرین روز کاری هفته شود.این در حالی بود که شاخص کل بورس روز سه شنبه با افت سنگین 634 واحدی و بی سابقه طی یک ماه گذشته مواجه شده بود، در ابتدای معاملات آخرین روز در کانال منفی قرار گرفت و اما بعد از طی نوساناتی در ساعات میانی ، در نهایت توانست آخرین روزکاری هفته جاری را با رشد 4.30 واحدی به پایان برساند. در شرایطی بازار سرمایه این روزها یکی از دوران سخت خود را پشت سر می گذارد که با ورود شاخص به کانال 62 هزار واحد در هفته گذشته و کاهش ارزش بازار به رقم بی سابقه 274 هزار میلیارد تومان، هیجان های خرید و فروش و در طرف دیگر بی رمقی به معامله در برخی از سهامداران بیش از هر زمان دیگری آشکار است. همان طور که در بالا نیز اشاره شد در این میان موضوع مذاکرات هسته ای و تعیین تکلیف آن به عنوان یک ریسک غیرسیستماتیک جدی مطرح بوده و پیش بینی از آینده بازار منوط به نتیجه گفت و گوهای هسته ای کرده است. از همین رو به نظر می رسد روند فعلی بازار سهام با نوسان هایی که بیشتر تمایل به منفی شدن دارند ادامه داشته باشد اما با این همه باید منتظر ماند و دید که در زمان مقرر «11 تیرماه» جهت مذاکرات هسته ای به چه سمتی حرکت خواهد بود.
پیش بینی های خطرناک
برای هفته جاری پیش بینی خیلی سخت تر از آن چیزی است که می توان تصور کرد. در بازاری که حتی تحلیلگران بزرگ تکنیکال و بنیادی در ارزیابی های خود با احتیاط عمل می کنند و در نقطه مقابل همه چیز در ابهام های متفاوت فرو رفته است هر گونه پیش بینی، بیشتر از آن که عاقلانه و منطبق بر اصول بازار سهام باشد، احساسی و خام می باشد. در بازای که حمایتی از آن دیده نمی شود و ریسک های موجود آن به جای کمرنگ شدن در حال بزرگ شدن و ابهام آمیز شدن بیشتر در حرکت هستند امید به بازگشت رونق خیلی کمرنگ می باشد. اما به هر حال باید در اوج نا امید منتظر باز شدن روزنه هایی بود که می تواند به یک لبخند طولانی تبدیل شود.به هر حال باید امید داشت.

منبع :

هفته نامه بازار امروز

سازمان بورس مقصر نوسان بازار نیست


موضع‌گیری سوال‌برانگیز دبیرکل کانون کارگزاران


دبیرکل کانون کارگزاران به عنوان یک مقام رسمی بازار سرمایه به صورت یک‌طرفه از سازمان بورس دفاع کرد و با نادیده انگاشتن اعمال سیاست‌های سازمان بورس که هر از چندی بازار را با شوک مواجه می‌کند، این نهاد را مبرا از هر گونه مثبت یا منفی شدن بازار سهام دانست! روح‌الله میرصانعی به عنوان دبیرکل کانون کارگزاران در حالی از سیاست مدیران بازار سرمایه دفاع می‌کند که از مدت‌ها پیش تا به حال هیچ‌گونه حمایت اجرایی معنی‌داری از سوی سازمان بورس و مدیران آن صورت نگرفته به طوری که حتی اندک حمایت‌های نمایشی همانند ورود بانک‌ها برای تسهیل جریان معاملات هم توسط وزیر منتفی اعلام می‌شود و در این بین سازمان بورس فقط نظاره‌گر و منتظر گذشت زمان است. احتمالا با این تفکر ناصحیح که «سازمان بورس مسوول مثبت و منفی شدن بازار سهام نیست» سهامداران خود باید به فکر حمایت از بازار باشند و با مقامات دولتی برای حمایت‌های بنیادی، حقوقی‌های بزرگ بازار به منظور هدایت صحیح خرید و فروش‌ها، نهادهایی همانند مجلس برای رفع ابهام‌های بخشی از صنایع و... مذاکره کنند.


بورس بهشت سرمایه‌گذاران نیست


آقای وزیر آدرس اشتباهی ندهید


اگر تا چندی پیش‌ریزش‌های ادامه‌دار شاخص کل به عنوان هشداری مبنی بر افت معاملات سهام برای فعالان این بازار ارزیابی می‌شد اما در روزهای اخیر هشداری تازه برای سهامداران به صدا درآمده است. ارزش بازار سرمایه که در بدترین وضعیت یا بحران‌هایی همانند توقف و بازگشایی نماد گروه‌های بزرگ با افت شدید مواجه می‌شد و از مرز 280 هزار میلیارد تومان نیز پایین‌تر می‌آمد مدت‌هاست که بدون تحولات بزرگ به زیر 280 هزار میلیارد تومان نیز رسیده و احتمال آنکه این رکورد منفی عمیق‌تر شود هم وجود دارد. کاهش شاخص بازار سهام، افت معنی دار ارزش بازار، ریزش مجموع قیمت سهم در تالار، کاهش بازدهی و دود شدن سرمایه‌ها و از همه بدتر خروج نقدینگی از بازار خرید و فروش سهام همگی حقیقت محض بورس در ایران را به تصویر می‌کشاند اما مرد نخست اقتصادی دولت حسن روحانی با چشم بستن روی همه این رویدادهای واقعی به صراحت از این بازار دفاع می‌کند و می‌گوید: «اگر از من سوال کنند که دارایی خود را در چه چیزی سرمایه‌گذاری کنم، قطعا در شرایط فعلی و با توجه به سایر بازارها، با نگاه بلندمدت بازار سرمایه را معرفی می‌کنم و این بازار بسیار مطمئن و قابلیت سرمایه‌گذاری دارد؛ در چنین شرایطی برخی فعالان اقدام به عرضه سهام می‌کنند و همین عرضه موجب کاهش قیمت سهام به زیر ارزش واقعی می‌شود.» طیب‌نیا که سیاست‌های حمایتی وی از بازار سرمایه در برگزاری جلسات فوری با مدیران بانک‌ها و تزریق مصنوعی پول به این نهاد خلاصه شده همانند همیشه فقط از تئوری‌های اقتصادی درباره بورس حرف می زند و این بازار را بهشت سرمایه‌گذاران عنوان می‌کند تا بتواند به نوعی از اعمال سیاست‌های خود در گذشته و حال دفاع کند.

نعل وارونه

وی در پایان بیست و پنجمین همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی با اعلام مشکل اساسی بازار سهام گفت: در شرایطی که اکثر تحلیلگران معتقدند سهام بنگاه‌های حاضر در بورس از ارزش قابل ملاحظه‌ای برخوردار است و هیچ دلیلی برای فروش آنها وجود ندارد، قاعدتا براساس منطق اقتصادی هم اکنون زمان خرید سهام است.همچنین وزارت اقتصاد به هیچ‌وجه به بانک‌ها و سایر اشخاص تکلیفی در مورد بازار سرمایه نمی‌کند و پیش از این هم چنین کاری نکرده است؛ بازار سرمایه جایی است که اوراق به صورت کاملا رقابتی، آزاد مورد معامله قرار می‌گیرد، در شرایطی که اطلاعات به صورت شفاف و کامل در معرض دید و نظر همه فعالان بازار سرمایه وجود دارد. این ادعا در حالی مطرح می‌شود که همه فعالان بورس از اوضاع جاری آن به خوبی آگاه هستند. بازاری که روزگاری همه چشم‌ها به آن خیره بود و از صبحگاه تا شامگاه از کوچک و بزرگ همه حتی مردم عادی را به سرمایه‌گذاری در آن دعوت می‌کرد حال دیگر به یکی از مخوف‌ترین بازارهای سرمایه‌گذاری در ایران تبدیل شده و کمتر کسی می‌تواند در آن جان سالم به در ببرد. حتی دیگر مولتی میلیونر بودن هم ضمانت خوبی برای کسب سود در این بازار نیست چراکه اوضاع آن قدر ناپایدار شده که همه چیز به مویی وابسته شده و تنها در اختیار داشتن پول نمی‌تواند سرمایه‌گذاری را در بازار سهام به موفقیت برساند اما آقای وزیر اینها را نمی‌بیند یا نمی‌خواهد ببیند و بهشت سرمایه‌گذاری در ایران را بازار سهام عنوان می‌کند که البته سوال‌برانگیز است.

مقصرانی به نام سهامدار؟

جالب‌تر آنکه طیب‌نیا در یک جلسه رسمی «در بیست و پنجمین همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی» بدون آنکه نقدی به شیوه حمایت‌های اجرایی ناقص دولت از بازار سرمایه داشته باشد مشکل اساسی بازار سهام را به دلیل شرایط خاص کشور رفتار هیجانی برخی سهامداران عنوان کرد و گفت: در شرایطی که اکثر تحلیلگران معتقدند که براساس شرایط واقعی سهام بنگاه‌های حاضر در بورس از ارزش قابل ملاحظه‌ای برخوردار است و هیچ دلیلی برای فروش آنها وجود ندارد، قاعدتا براساس منطق اقتصادی هم‌اکنون زمان خرید سهام است. وی همچنین با اعتماد به نفس خاصی گفت: اگر سوال کنند که دارایی خود را در چه چیزی سرمایه‌گذاری کنم، قطعا در شرایط فعلی و با توجه به سایر بازارها، با نگاه بلندمدت بازار سرمایه را معرفی می‌کنم و قطعا این بازار بسیار مطمئن و قابلیت سرمایه‌گذاری دارد در چنین شرایطی برخی فعالان اقدام به عرضه سهام می‌کنند و همین عرضه موجب کاهش قیمت سهام به زیر ارزش واقعی می‌شود.

نقش صندوق توسعه بازار

این مقام رسمی با اشاره به نشست خود با فعالان بازار سرمایه و مدیران نظام بانکی تاکید کرد:‌ اگر نشستی با مدیران عامل بانک‌ها برگزار شده به‌طور عمده برای مهار کردن رفتار هیجانی برخی سهامداران است در غیر این صورت اعتقاد جدی وجود دارد که در بازار سرمایه هیچ مقامی مجاز به دخالت نیست و باید اجازه دهیم قیمت سهام براساس شرایط بازار به صورت کاملا رقابتی تعیین شود. در ادامه طیب‌نیا با بیان اینکه نهادی به نام صندوق توسعه بازار سرمایه ایجاد شده است، گفت:‌ در قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر صندوق تثبیت بازار تصویب شد که وظیفه آن در جهت تنظیم بازار است که مداخله آن در بازار به‌طور عمده از طریق خرید و فروش است و با این هدف وضعیت باثبات در بازار ایجاد شود. طیب‌نیا افزود: در زمان صحبت از ثبات، منظور این نیست که قیمت‌ها تثبیت شود بلکه رفتار هیجانی بازار وجود نداشته باشد پیش‌بینی‌هایی که وجود دارد، این است که در بلندمدت بازار سرمایه بازدهی مناسبی برای فعالان اقتصادی خواهد داشت و از این روند استقبال خواهیم کرد.

چشم‌انداز بازار

به هر حال در هفته‌ای که در پایان معالات آخرین روز آن شاخص کل توانست با رشد 63 واحدی به 63 هزار و 290 واحد برسد و از سویی دیگر ارزش بازار نیز در همان محدوده 279 هزار میلیارد تومان باقی ماند باز هم همه چیز به هفته بعد یعنی، هفته جاری کشیده شد تا شاید یک اتفاق تازه بتواند این بازار به خواب رفته را بیدار کند. اما اگر بخواهیم واقع‌بینانه مسایل را پیش‌بینی و قضاوت کنیم بهترین سناریو برای هفته جاری سقوط نکردن بیشتر بازار سهام در هفته سوم خردادماه 1394 خواهد بود چراکه در بازار فعلی که همه نگاه‌ها به تیرماه و مشخص شدن نتیجه نهایی مذاکرات ایران و 1+5 است هیچ عاملی نمی‌تواند رخوت فعلی را کم کند و باید خوشبینانه امید داشت تا تیر ماه 1394 برای بازار سرمایه ایران به یک جهش بزرگ در پرتو اقتصاد ایران دست پیدا کند.


منبع :

روزنامه جهان صنعت بخش دوم + سوم چهارم 

گزارش در یک نگاه

بازتاب :

چهارراه